Klubélet Tűzkerék módra

Tóth Tamás Béla, az esztergomi Tűzkerék xT szellemi atyja és basszusgitárosa mert nagyot álmodni. 2008 őszétől havi rendszerességgel látogatható a Club ’68 elnevezésű rendezvénysorozat, amely a fiatalon elhunyt magyar gitárkirály emléke előtt tiszteleg.

Miért pont a Club ’68 elnevezést kapta az a rendszeres összejövetel, amelyet a Radics Béla R.B. Emléktársaság égisze alatt rendeztek meg minden hónap utolsó csütörtökjén?
A ’60-as évek időszaka – a beatkorszak – az első multikulturális jelenség volt a művészetek történetében. A zene és a különböző társkultúrák hazánkban is éreztették hatásukat. Elsősorban a Beatles volt a minta, ám a hatvanas évek második felében már feltűnt a Cream és Hendrix. Ennek legfőbb magyarországi reprezentánsa Radics Béla és a Sakk–Matt, később pedig a Tűzkerék. A klub az 1968-as csúcsidőszakról kapta az elnevezést, hiszen e korszak értékeire épül.
Miként jutottatok el a József Attila Művelődési Központtól a Pecsa Music Café helyszínéig?
2008 nyarán László Andrissal [Az Emléktársaság elnöke] közösen határoztuk el az előbb említett klub létrehozását, ahol napra készen szól Béla zenéje. Emellé filmvetítéseket, beszélgetéseket, vendégművészek meghívását terveztük. Nyilvánvaló volt, hogy a legmegfelelőbb helyszín a Béla szobrához, valamint egykori lakásához közeli, XIII. kerületi József Attila Művelődési Központ, ahol a nagyteremben valamikor maga a Kapitány is pengetett. 2010-ben áttettük székhelyünket a Csilibe, a Kocsándi Miki által vezetett Gitárpontba. Itt a klubfeeling került előtérbe, nagy dzsemmelések, testközeli zenélés, kitűnő hangminőség, valamint a sok zenészbarát. 2011-től aztán lehetőséget kaptunk arra, hogy bekerüljünk a centrumba, a Petőfi Csarnok kávézójába. Ez egy teljesen új korszak kezdete volt, nagyban átformálódott a klub arculata is.
Hogyan áll össze a Club ’68 klub programja?
A program szándékunk szerint harmonikusan illeszkedik az Emléktársaság életébe, valamint a Tűzkerék xT zenekar működéséhez. Kialakult egy hagyományos rend, ritualizáció: vendégvárás halk zenével, dumálásokkal, néha egy-egy koncertfilmmel. Utána egy irányított beszélgetés, rock-ikonokkal, amelyre komolyan felkészülnek a moderátorok, Nemes Nagy Péter és Hegedűs István. A klubest második része a zenéé, van mindig egy vendégzenekar, akik valamilyen módon köthetőek a klub zenei világához, s végül a házigazda zenekar, a Tűzkerék xT zárja a műsort.
Milyen illusztris zenészeket láttatok vendégül az elmúlt időszakban?
Nagyon nehéz lenne a teljesség igényével felsorolni. Hosszú a névsor. Klassz interjúk, beszélgetések voltak pl. Som Lajossal, Póka Egonnal, Szörényi Leventével,  Kisfaludy Andrással, Csuha Lajossal, Harmath Alberttal, Ráduly Mihállyal, Horváth Attilával, Kocsándi Mikivel, Török Ádámmal, Németh Nyiba Sándorral, Papp Gyulával, Schuster Lórival… elnézést, ha valakit kifelejtettem. Voltak olyan vendégeink, akik zenélni is beszálltak hozzánk, többek között Szakács Laci, Nemecsek, Soldos Laci dobosok, de Török Ádi is játszott velünk… és Dinnyés Jóska sem hagyta otthon a gitárját, amikor a színpadunkra lépett.
Az est házigazdája a Tűzkerék xT zenekar, amely kitartó hűséggel, idestova húsz éve ápolja Radics Béla zenei örökségét. Mivel a gitárkirály mindösszesen tíz saját szerzeményt hagyott hátra, így a Radics-repertoár nem mondható túlzottan bőségesnek. Miként lehetséges változatossá tenni a programot?
A Tűzkerék xT többször átalakult az elmúlt években; több mint tíz éve trió formában nyomjuk. Anda Bálint gitár és ének, Tóth Tamás Béla (ez lennék én) basszusgitár, és nemrég a doboknál Geletey Gyurit Molnár Gábor váltotta fel. Úgy érzem, Bálint az elmúlt években igazán nagyformátumú, ötletgazdag gitárossá nőtte ki magát, a Radics-számok pedig sok lehetőséget adnak az improvizációra, a szólókra. Beszerzett egy adóvevős eszközt, így szabadon mozoghat a színpadon, sőt lemehet a közönség soraiba; volt, hogy az asztal tetején játszott. A Radics-szerzemények mellett Taurus-nóták is elhangzanak, aztán ott vannak a Hendrix-feldolgozások. Mivel mi nem emlékzenekar vagyunk, sokszor játszunk saját számokat, amelyeket ugyanolyan nagy szeretettel fogad a közönség, mint a Béla-dalokat.
Mit tervez a jövőre vonatkozóan a Tűzkerék xT zenekar?
A legfontosabb a klub, szeretnénk egyre színesebbé, változatosabbá tenni. Egyszer valaki azt írta az interneten a Club ’68-ról, hogy az egy olyan hely, ahová akkor is érdemes elmenni, ha nem tudja az ember, hogy konkrétan mi az aznapi műsor. Mert biztos, hogy mindig történik valami érdekes, izgalmas dolog. Ezt a klubban kialakított zenélési formát szeretnénk egy kicsit szétvinni az országban, egy laza klubturné keretében. Fontos még a kiadványok, CD-k kérdése. A Tűzkerék Alapítvány gondozásában, kis példányszámban, reprezentatív céllal jelentetjük meg CD-inket, melyek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók, csak itt, a klubnapokon. Régi álmunk valósult meg mostanában, egy 1993-as Tűzkerék R.B.-koncertet jelentettünk meg CD-n, újrakevert, sőt újraszerkesztett változatban. Tervezünk még néhány kiadványt a 2012-es évre; lehet, hogy ezek lesznek a XXI. század utolsó CD-i?
Hegedűs István

Geletey Fucken György
Dob, ének

bDob

Anda Bálint
Gitár, ének

anda balint2

Tóth Tamás Béla
Basszus gitár

bTom

Saturday the 18th. TuzkerekXT.hu.