Csütörtökön rá kellett döbbennem, hogy többet kellett volna eddig Tűzkerékre járni!
A Pecsa Kávéházban elővezetett koncertjükre megfelelő jelzőnek érzem, hogy: zsírlézer... Utoljára 2001-ben, a Radics emlékkoncerten láttam őket, ugyancsak a Pecsában, igaz, akkor a nagyszínpadon. Meg hát ismerem őket már a 90-es évekből felvételekről, bár a Citrommal nekem nem annyira jött be. Talán azért nem jártam rájuk, mert általában a Radics Béla emléktársasághoz kötődtek a pesti koncertek, azoknak az „üléseire” meg nem mentem. 

De mostantól gyakrabban megyek majd...Szóval lehet a cikkben alant leírtak másoknak ismertebb tények lesznek, de most inkább az a célom, hogy azokat győzködjem, akik nem ismerik őket, vagy ismerik, de nem járnak koncertjeikre.

A Tűzkerék XT történetileg a 80-as évekbeli Stációból nőtte ki magát, programjuk mindig is Radics Béla zenei örökségének ápolása volt. Basszusgitárosuk, Tóth Tamás Béla könyvet is írt már Radicsról, eleddig a legjobbat. Játszák a Radics életművet, ám mivel az a tízegynéhány szám azért a zenekar fennállásának húszegynéhány éve alatt kevés lenne, természetesen játszák a Radicshoz kapcsolódó nyugati dalokat (Hendrixek), és írnak saját számokat is. Most csak a Lövedék című sajátot játszották, az nagyon erős volt, bejött, illeszkedik a radicsi hagyományokba. (Be is szerzem a lemezt) De természetesen a program gerincét a Béla dalok adják. Előadásukban megerősítést nyer az a tudat, hogy bár nem sok saját Radics szerzemény volt, azok nagyon erős rockdalok. Ahhoz képest, hogy húsz éve ezt nyomják, nem tűnt enerváltnak a dolog, hatalmas magabiztossággal és erővel sugározták a számokat. Belenyúlogatnak a számokba, nem egyazegybe játszák őket. Ez a legtöbb helyen szimpatikus volt, de a Zöld csillag belassításait nem éreztem odaillőnek. Talán unják már ezt a kötelező darabot, nem tudom. Magabiztos színpadi megjelenés, biztos hangszeres tudás. Érdekes kontraszt volt az előzenekarhoz - a feltörekvő Blues Revolverhez - képest, hogy mit tesz a színpadi rutin, tapasztalat, magabiztosság. Tapintható volt a különbség. Talán a Taurus számokba elférne egy vendégbillentyűs, de csak vendégként. Egy új tag bevétele veszélyes lehet a tekintetben, hogyha már van, akkor beleszőnyegezne más dalokba is, amiben esetleg nem kellene. Mindegyik szám eleven volt, és nagyon hiteles. Anda Bálint nagyon jó figura, ízesen gitározik, és markáns énekhangú frontember. A zenekar meg nagyon adja alá a lovat. Rock and roll arcok. A ráadásban levonult a wireless gitárral a színpadról a közönségbe játszani, majd átadta az előzenekar közönségben ülő gitárosának, Pfeiffer Ákosnak a hangszert, aki meglepetten imprózott kicsit. Közben a dobos kijött énekelni, valaki beugrott helyette dobolni, parádés „ereszd el a hajam” zárlat volt. Tóth Tamás konferált, jól köti a programot, még két vers is elhangzott. (Mi ez, Hobó-koncert?) Jövő hónapban is lesz itt a Pecsában klubkoncertjük, a pontos dátumot még nem tudni.

Szetlista:
Lángszívű lány
Lazítás
Lövedék
Gonosz asszony
Tovább
Csodálatos utazás
Foxy Lady (Hendrix)
Királyi madár
Megátkozott ember
De szeretnék gazdag lenni (J.A.)
Fázik a csontvázam
Szólíts meg vándor
Zöld csillag - Little Wing zenére
Zöld csillag

ráadás:
Esztergomi anzix (vers)
A bika jegyében

Bálint Csaba (2011.01.29.) www.rockmuzeum.ini.hu

Geletey Fucken György
Dob, ének

bDob

Anda Bálint
Gitár, ének

anda balint2

Tóth Tamás Béla
Basszus gitár

bTom

Friday the 22nd. TuzkerekXT.hu.